Afschermen en gronden

Ben je snel overprikkeld? Neem je emoties en gevoelens van anderen mee naar huis? Heb je vaak buikpijn, zere schouders of hoofdpijn? Misschien wordt het tijd om jezelf te begrenzen.

Er zijn veel manieren om jezelf af te schermen voor de energie van anderen. Sommige mensen zetten zichzelf in een glazen ei, achter een muur of in een Pyramide. Als dat voor jou werkt, is dat natuurlijk helemaal oké. Maar het moet wel goed voelen. Want hoe voel je je achter een muur op een feestje? Dat voelt misschien wel heel erg afgesloten. Voor veel hoog gevoeligen werkt dit niet.

Voor mij persoonlijk ook niet. Ik ging nadenken waarom dan niet. En het komt denk ik, omdat het voor hoogggevoeligen juist heel belangrijk is om zich met iets of iemand te verbinden. En dat lukt niet als je in een Pyramide zit.
Je goed voelen in je eigen energie kan alleen als je iets comfortabels om je heen zet. Of iets waardoor je ook nog verbinding met je omgeving kunt hebben, zoals een mooie rozenstruik waar je nog doorheen kunt kijken.
Er zijn namelijk ook heel veel dingen waar je wel energie van kunt krijgen, zoals leuke mensen, goede gesprekken, en de natuur.

De vraag is ook, is afschermen de (enige) oplossing? Hoog sensitieve mensen zijn gewend om zich te mengen met de energie van anderen. Dat is helemaal niet erg. Maar dan is het wel belangrijk dat je stevig staat. Dus is het zaak om jezelf goed neer te zetten en te gronden.  Daardoor voel je je sterker en heb je minder last van de invloed van lastige dingen uit het dagelijks leven.
Als je jezelf goed neerzet, ben je meer aanwezig in jezelf.  Je bent dan in contact met de aarde en daardoor blijf je veel makkelijker in je eigen energie.
Je kunt dit bijvoorbeeld doen door je je voor te stellen dat je een boom bent met takken naar de hemel. Maar ook met wortels die diep de aarde in groeien, zodat je heel stevig staat en wel een stootje kunt hebben. Met een flexibele stam die meebuigt in de storm. En als je wilt mooie balderen en bloemen. Maar de wortels zijn het allerbelangrijkst. Visualiseer ze lang, stevig en diep, naar het midden van de aarde.
Doe deze visualisatie regelmatig en bijvoorbeeld extra als je ergens naartoe gaat waarvan je weet dat het je vaak overweldigt. Als je dit vaker oefent, zal het steeds makkelijker gaan en zul je je steeds zelfverzekerder voelen.

Voel je toch dat het afschermen en gronden niet helemaal goed werkt? Vraag jezelf dan af: Mag ik van mezelf ruimte innemen? Wil je je wel afschermen, of wil je stiekem juist geen informatie missen? Heb je misschien moeite met nee zeggen?
Ook kun je onderzoeken wat de psychologische of spirituele betekenis is van je lichamelijke klachten. Daar zitten namelijk altijd emoties onder, en als je die weet, dan kun je daar aan gaan werken.
Dit zal je helpen om zelfbewuster te worden en beter in jezelf aanwezig te zijn. Daardoor kun je alles beter aan.