Ont-worden

Velen van ons groeien op met het idee dat je leven op een bepaalde manier moet verlopen. Of minimaal toch wel in een bepaalde richting.
Wordt het niet (onbewust) door je ouders meegegeven (omdat zij nou eenmaal ook weer een bepaalde opvoeding en bepaalde overtuigingen hebben meegekregen), dan zéker wel door de mensen om je heen die overal een mening over blijken te hebben.

Wat mensen dan vaak gaan doen is zich aanpassen. Want diep in je hart wil je toch dat mensen je aardig vinden en je hebt ook geen zin in een leven vol conflicten en zonder support.

Ik ken veel meisjes en vrouwen die een kei zijn in het aanpassen en meebewegen met de ander.
Ik zie ook veel jongens en mannen die hun gevoeligheid verbergen onder een stoere houding en die bijvoorbeeld niet het werk doen wat ze het allerliefst willen.

Vroeg of laat voelen we toch dat we het zo niet meer willen. Dan volgt een burn out of depressie of een crisis waarbij rigoureus het roer om gaat. Door anderen wordt daar soms meewarig naar gekeken.

Mensen, laten we het alsjeblieft anders gaan doen met onze kinderen! Laten we ze opvoeden in vrijheid en met het idee dat alles mogelijk is. En dan bedoel ik niet alleen qua werk. Maar juist ook qua persoonlijke ontwikkeling en in relaties. Dat alles normaal is, omdat het jouw eigen weg is waar niemand iets mee te maken heeft.

Vanaf het begin leven zoals bij je past, en staan voor waar je voor staat, is zoveel makkelijker dan op latere leeftijd dingen te veranderen. Je krijgt dan heel veel weerstand van de mensen om je heen en onbewust van jezelf, en het is veel moeilijker om dan “ineens” wel je pad te gaan volgen.
Want het lijkt of je ineens bent veranderd. Wat natuurlijk niet zo is. Je bent juist aan het ont-worden wie je niet was. Om te worden wie je in de kern echt bent.

Laten we onze kinderen weer leren naar hun gevoel te luisteren. Of beter gezegd, laten we het ze niet meer afleren. Want zij kunnen dat. Maar wij volwassenen en de maatschappij…wij laten ze worden wie ze niet zijn. En dan moeten ze dat later weer ont-worden om gelukkig te worden….
Das een verspilling van energie toch!