Hoogsensitiviteit

Esspecial is er voor kinderen, jongeren en volwassenen die hoogsensitief en/of paranormaal begaafd zijn. Esspecial begeleidt bij bewustzijnsgroei en zelfontwikkeling.

Je hebt vast wel eens van hooggevoeligheid of hoogsensitiviteit gehoord. Want die termen hoor je tegenwoordig steeds vaker voorbijkomen. Veel kinderen van nu, maar ook veel jongeren en volwassenen, zitten echt anders in elkaar dan de kinderen van vroeger. Zij komen op aarde met heel veel antennetjes, en horen, zien, ruiken, weten en/of voelen meer dan de gemiddelde mens. Sinds kort is dit ook wetenschappelijk bewezen. Hieronder een stukje uit dat onderzoek.

“Uit het onderzoek blijkt dat diepgaande verwerking het belangrijkste kenmerk van hoogsensitiviteit is, waardoor overprikkeling, emotionalitieit of subtiliteit in waarnemen kan ontstaan. Diepgaande verwerking legt professor van Hoof als volgt uit: “Simpel uitgelegd heeft een niet-HSP’er een filter in het informatieverwerkingssysteem in de hersenen. Afhankelijk van welke activiteit hij uitvoert, beslist de filter welke informatie er binnenkomt. Die gefilterde informatie wordt verwerkt in de hersenen. HSP’ers hebben die filter niet: alle prikkels komen op eender welk moment binnen”.

Onder de FMRI-scanner reageren hoogsensitieve personen anders. Van Hoof: “wat we zien, is dat de hersenen van HSP’ers onder de FMRI-scanner bij een bepaalde opdracht in meer gebieden oplichten dan die van de niet-HSP’ers. Dat noemen we diepgaande verwerking. HSP’ers denken dus niet zoals niet-HSP’ers. Hun hersenen functioneren anders. Hoogsensitieve mensen krijgen daardoor vaak te horen dat ze de dingen te complex maken, dat ze veel te ver gaan met hun interpretaties. En omdat ze tot een minderheidsgroep behoren, zijn ze ‘raar’”.

Voor hoogsensitieve personen zijn er een aantal sterke punten benoemd. Van Hoof: “Afhankelijk van hun intelligentie zien ze sneller patronen. Ze zijn dikwijls creatiever, en ze zijn in staat om meer non-verbale signalen op te pikken. De keerzijde van de medaille is overprikkeling, het risico dat men alles veel persoonlijker opneemt, en mogelijk communicatieproblemen met niet-HSP’ers”.

Tot zover het wetenschappelijke gedeelte…..
Wij hoogsensitieve mensen wisten natuurlijk al lang dat dit bestond en hoe het voelde. Voor ons is wetenschappelijk bewijs niet nodig.

Niet alle hoogsensitieve mensen zijn hetzelfde. Hoogsensitiviteit wordt meestal gebracht als iets dat anders is en lastig. Maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Ik ken genoeg hoogsensitieve volwassenen, maar ook kinderen, die helemaal in evenwicht zijn.

Voor anderen is het moeilijker.
Als je niet weet waar het gedrag van je kind (of van jezelf!) vandaan komt, dan zit je soms met je handen in het haar. Omdat je kind altijd driftbuien krijgt na een leuk dagje uit, heel kieskeurig is met eten, huilt omdat hij denkt dat niemand op de hele wereld hem aardig vindt (of omdat jij huilt omdat jij  ….), heel snel teleurgesteld is, of snel op zijn tenen getrapt, etc etc.

De kinderen van nu kunnen je ook heel fijn een spiegel voorhouden. En dat kan heel confronterend zijn.

Sommige hoogsensitieve kinderen zijn ook paranormaal begaafd, zij zien aura’s om mensen heen, of energieën in huis. Soms weten ze te vertellen wie er ziek is, vinden ze op het eerste gezicht iemand niet aardig, of hebben ze voorspellende dromen. Niet alle hoogsensitieve kinderen zijn paranormaal begaafd, maar alle paranormaal begaafde kinderen zijn wel hoogsensitief.

Ik heb veel (persoonlijke) ervaring met hoogsensitiviteit en paranormaal begaafd zijn. Het kan een verademing zijn om eens met iemand te praten die weet waarover je het hebt en die je begrijpt en handvatten kan geven hoe om te gaan met spiritualiteit en paranormale verschijnselen.

Er zijn geen kant en klare opvoedadviezen en die ga ik je dan ook niet geven. Niet over eten, niet over slapen en niet over driftbuien. Ik vraag jou als ouder alleen om open te staan voor alles wat we tegenkomen en wat je kind je eventueel wil vertellen.

Wil je een afspraak maken, mail dan naar consultesspecial@gmail.com