Moeheid

Moeheid is iets dat iedereen wel kent. Misschien is het goed naar de verschillende oorzaken te kijken en per onderdeel te onderzoeken wat je kunt verbeteren.

 1. Slaaptekort
  Ga elke avond rond hetzelfde tijdstip naar bed
  Geen schermen, telefoon, laptop, ipad, tv vlak voor je gaat slapen
  Let op electro-magnetische straling
  Maak je slaapkamer pikkedonker en niet te warm, zorg voor frisse lucht
  Geen caffeïne, alcohol, pikant eten of eten met veel suiker vlak voordat je gaat slapen
 2. Bloedarmoede
  Bijvoorbeeld ijzertekort, vitamine B12 tekort of vitamine D tekort. Laat even je waardes prikken en vraag om je waardes in te zien, want vaak zegt de huisarts dat je waardes goed zijn maar zie je zelf dat je al heel erg aan de lage kant zit. Dan kan het geen kwaad deze vitamines alvast aan te gaan vullen.
 3. Te weinig voedingsstoffen in je maaltijden
 4. Uitdroging ( te weinig drinken gedurende de dag)
 5. Depressie/emoties/ervaringen
  Werk aan jezelf, praat over wat je bezighoudt, verwerk vervelende ervaringen, zoek hulp als je het niet alleen kan. Beetje kort door de bocht, maar dit is wel heel erg aan te bevelen. Onverwerkte ervaringen en niet geuite emoties zorgen er ook voor dat je ziek wordt ( Germaanse geneeskunde) dus het is zeker de moeite waard om aan jezelf te werken.
 6. Geen goede balans werk/privé
  Teveel werken, geen goede planning hebben, kinderen slokken je op, perfectionisme, niet kunnen ontspannen in je vrije tijd, altijd maar voor anderen bezig zijn, je zorgen maken etc.
  Spreek je uit op je werk en thuis. Niet klagen, maar helder aangeven wat je nodig hebt. Werk meteen uit hoe je dat kunt bewerkstelligen. En doe het ook!

Als je werkt aan bovenstaande dingen, is de kans groot dat je ook weer beter gaat slapen.