Reflex-integratie

11826543023_e025414025_m

Primaire reflexen, wat zijn dat?

Primaire reflexen zijn bewegingen die een baby maakt zonder dat hij er bij nadenkt, ze gebeuren instinctief. Leg je vinger maar eens in de handpalm van een pasgeboren baby. Hij zal meteen zijn handje dichtknijpen. Deze reflexen zijn al aanwezig voordat de baby geboren wordt. Er is bijvoorbeeld een reflex die de baby helpt om door het geboortekanaal te komen:  de baby draait zich, strekt zich en zet zich af tegen de baarmoederwand. Primaire reflexen helpen de baby ook om de eerste maanden na de geboorte te overleven, wanneer hij nog helemaal hulpeloos is. Ze zorgen ervoor dat het centraal zenuwstelsel zich ontwikkelt, en helpen bij de ontwikkeling van de zintuigen en de fijne motoriek.

Bij een normale ontwikkeling leert de baby in zijn eerste levensjaar deze reflexen te beheersen. Langzaamaan leert de baby dat hij controle heeft over zijn eigen handelen. De bewegingen worden geautomatiseerd. 

Bij sommige kinderen integreren de primaire reflexen niet volledig. Dit kan komen door problemen tijdens de zwangerschap of geboorte, maar ook later, door een, voor het kind, traumatische gebeurtenis.

Hun centrale zenuwstelsel kan sommige dingen nog niet aan. Ze willen wel, maar kunnen het simpelweg nog niet. Ze hebben daardoor bijvoorbeeld moeite met leren fietsen of zwemmen, plassen nog in hun broek of bed, kunnen niet stil zitten of  hebben een slecht gevoel voor evenwicht. Ook op school krijgen zij vaak problemen, zoals concentratieproblemen, of problemen met lezen en schrijven.

Dit zijn de kinderen waarvan volwassenen zeggen: het zit er wel in, maar het komt er niet uit.

Hoe je ook met dit kind aan de slag gaat:  extra oefenen, steeds zeggen dat het stil moet zitten, boos worden omdat hij het nog niet snapt, of omdat hij zo onhandig is, mindfulness-oefeningen…niks zal afdoende zijn zolang het probleem niet bij de basis wordt aangepakt: bij de primaire reflexen dus. Esspecial pakt graag problemen bij de oorzaak aan. Bij mij kun je dus terecht voor een screening van de primaire reflexen en eventueel een oefenprogramma om deze reflexen alsnog te integreren, zodat nieuwe patronen kans krijgen zich te ontwikkelen.

Lees ook even het kopje: “Voorbeelden van klachten” Daar kunt je kijken of je problemen herkent van je kind…of misschien wel van jezelf!