Slaap gerelateerde behoeften

Wat zit er achter verschillende slaapproblemen van kinderen?
Bij Esspecial doe ik niet aan symptoombestrijding maar kijk ik graag met ouders naar de onderliggende oorzaak van een probleem. Ook onder slaapproblemen liggen geraelateerde behoeften.
Ik zet de belangrijkste hieronder voor je op een rijtje.

Moeite met in slaap vallen en/of doorslapen, en/of niet uitgerust wakker worden ——-> moeite met prikkelverwerking waardoor ze nog niet kunnen slapen, hun hoofd is dan nog te druk.

Bang zijn om te slapen ——-> hebben jouw nabijheid nodig om zich veilig te voelen. Als kinderen zich overdag nog niet veilig voelen, kunnen ze s nachts vaak ook niet goed slapen.

Afwijkende slaappatronen ——> voelen dat ze teveel moeten presteren overdag of voelen dat er tussen de ouders wat speelt.

Slaapwandelen, nachtmerries etc ——> verwerken van ervaringen, dingen die ze hebben meegemaakt en emoties.

Het kan ook zijn dat je het lastig vindt om naast een partner te slapen. Dit kan komen doordat je allebei een ander slaapritme hebt, jullie energie niet goed matcht, één van de twee geluiden maakt in zijn slaap, zoals praten, snurken of zwaar ademen of één van de twee heel onrustig slaapt en de ander een lichte slaper is, etc. Zoek dan uit wat wel werkt voor jullie. Als dat bijvoorbeeld 2 aparte slaapkamers betekent, trek je dan niks aan van wat anderen vinden, en doe het gewoon. Het is jouw nachtrust, en jouw leven.

Pubers krijgen een ander slaapritme door veranderende afgifte van melatonine (en het telefoonscherm helpt hier niet bij) Daardoor krijgen ze later slaap en kunnen ze s morgens niet uit bed komen. In principe kunnen ze hier dus eigenlijk niets aan doen en zul je hier samen met hen een weg in moeten vinden. Maar een beetje begrip en compassie zal zeker helpen.

Je houding in bed heeft ook invloed op het slapen. Je kunt open en alert in bed liggen of gesloten en dus meer afgesloten voor indrukken. Het zal je niet verbazen dat je in de laatste houding beter slaapt.

De alerte houding op je zij is: bijvoorbeeld als je op je linkerzij ligt, je linkerarm en linkerbeen meer gestrekt dan je rechterarm- en been, en je hoofd naar achteren gekniekt. Op je rechterzij: hoofd naar achteren en je rechterarm-en been meer gesterkt dan je linkerarm-en been.
Ze sta je heel erg open voor geluiden en dingen die er om je heen gebeuren en zul je minder snel in slaap vallen.

De gesloten houding op je zij waarin je je meer afsluit voor prikkels: je hoofd juist iets naar voren gebogen en als je op je linkerzij ligt, je linkerarm-en been meer gebogen en je rechterarm-en been iets meer gestrekt. En op je rechterzij net andersom.

Het proberen waard.